Néhány jó tanács a mézvásárlóknak

Nagyon sokféle fajtaméz teremhet országunkban. Ezek színe, zamata és az egészségre gyakorolt hatása, valamint felhasználásának lehetősége igen eltérő lehet. A mikor valaki mézet választ, tudnia kell, hogy mire akarja felhasználni.

 • Sütéshez a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézeket ajánlhatjuk, amelyek amellett, hogy olcsóbbak is szépen színezik a süteményeket.
 • Nem ajánljuk sütéshez az erősen zamatos mézeket, mint például a hársmézet, vagy az édesharmat mézeket.
 • A krémméz vásárlását a kisgyerekes családoknak javasoljuk, mert a kenyérre kent krémméz nem csepeg le arról. Ezen túl a krémmézet teában is fogyaszthatjuk.
 • Akik még csak most ismerkednek a mézzel, először vegyenek akácmézet. Ennek íze nem annyira markáns, minden alkalmazási formában felhasználható, sokáig folyékony marad.
 • Meghűléses megbetegedésre, torokfájásra és köhögésre legjobb a hársméz, lehetőleg hársvirág teában fogyasszuk.
 • Az ínyenc fogyasztóknak a zamatosabb mézfajtákat javasoljuk, mint például az erdeiméz, hársméz, aranyvesszőméz.
 • A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani.

Bármilyen mézfélét is vásárol valaki, annak szennyező anyagtól mentesnek és sűrűnek kell lennie. A méz sűrű, vagy híg voltát nagyon egyszerűen meg lehet állapítani. Fejre kell fordítani a zárt üveg, és figyelni kell, hogy a levegő buborék milyen gyorsan száll felfelé. Amennyiben túlságosan gyorsan halad, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz. Természetesen a buborék sebességét nagymértékben befolyásolja az is, hogy milyen a méz hőmérséklete. Melegben a buborék sokkal gyorsabban száll fel, mint hidegben. A méz csomagolásának jól kell zárnia, mert különben az oldalára fektetett üvegből kifolyna a méz a táska aljára, és mindent összemézezne.

A méz fogyasztásának aranyszabályai

 • Rendszeresen fogyasszunk mézet, mindig tartsunk a konyhaasztalon egy mézes csuprot, amiből mindenki igénye szerint fogyaszthat.
 • A mézes kenyér, vagy kalács fogyasztását a felvágottak után tervezzük, így a mézben lévő savak hatása kedvezőbb lesz. Éhgyomorra lehetőleg ne együnk mézet.
 • A mézet ne csak gyógyításra, hanem betegség megelőzésre is használjuk, ne csak akkor fogyasszuk, amikor már megbetegedtünk, mert akkor tudat alatt a betegséghez kapcsolódik a méz fogyasztása, és az ellenérzést válthat ki.
 • Váltogassuk a mézféleségek fogyasztását, így sohasem unhatunk rá a mézre.
 • A méz harmonikus kiegészítői az olajos magvak, ezek közül a dió és a mák, valamint az azokkal ízesített élelmiszerek kiváló édesítőszere a méz, próbálja ki Ön is!
 • A kevésbé édes kalácsokhoz, pl. a fonott kalácshoz fogyasszon mézet, előtte kenje meg vajjal, és igyon hozzá kakaót, vagy tejet.
 • A teába már csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani lehet.
 • Sütéshez-főzéshez is használjunk mézet, mert amellett, hogy kellemes pikáns ízt ad a süteménynek higroszkóposságánál fogva a süteményt sokáig puhán tartja (ez csak az egészséges levegőjű lakásokra igaz, a száraz levegőjű panel lakásokban még a mézes sütemény is megaszalódik).
 • A mézet önmagában kanállal is fogyaszthatjuk. Általában ezt akkor tesszük, amikor náthásak vagyunk és fáj a torkunk.
 • Lehetőleg az esti étkezéseknél ne maradjon el a méz fogyasztása, mert a méz nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban.
 • Egyszerre ne együnk túl sok mézet, inkább fogyasszunk naponta rendszeresen egy pár kávéskanállal.
 • A mézfogyasztás sohase legyen terhes kötelesség, legyen inkább az öröm egyik forrása, a folyamatos egészség alapja.

Hársméz

A hársméz bódító illatú hársfavirágból gyűjtött, zamatos, jellegzetes ízű, világossárga színű, lassan kristályosodó méz. Gyógyító hatása közismert, megfázás, köhögés, láz esetén az egyik legjobb természetes gyógymód a hársméz fogyasztása kevés citromlével elkeverve.

Akácméz

Világos sárgászöld színű, kellemes illatú, különleges minőségű desszertméz, mely a Magyarországon termelt mézek közül a legismertebb, legelterjedtebb. Nehezen kristályosodó méz. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít. Fogyasztását minden formában javasoljuk, önmagában, ital ízesítésére, sütés-főzéshez is kiváló.

Erdeiméz

A fák zsenge rügyeinek édes nedvéből, a leveleken található édes harmatból összegyűjtött, erőteljesen sötét színű, kellemes illatú, markáns ízű mézkülönlegesség. Magas ásványi anyag tartalma miatt kiváló étrend kiegészítő. Önmagában, tejben vagy tejeskávéban elkeverve, ínyencségként is fogyaszthatjuk.

Repceméz

Sárga színű, enyhe zamatú, rendkívül gyorsan kristályosodó méz, pörgetés után 1-2 héten belül kristályosodik. Kristályosan fehér színű és zsírszerű, amely élvezeti értékét emeli.Gyógyászat : Kevéssé savas méz, gyomorsavtúltengés esetén javasolt. Alkalmazása : esetenként 1-1 kávéskanállal javasolt elszopogatni, állandósult gyomorsavproblémák esetén napi 3 kávéskanál javasolt. Magas vastartalma miatt, vérszegénység ellen ajánlott. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz. Kristályos állapotban kellemes szőlőcukor íze miatt a gyermekek is kedvelik.

Vegyes virágméz

A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele állandóan változó, emiatt színe rendkívül változatos, általában sötét árnyalatú méz. Kristályosodásra hajlamos, kellemes illatú aromás méz. Fogyasztása önmagában is kellemes, de sütemények alapanyagaként is ajánljuk a vegyes virágmézet.

Facéliaméz (mézontófű-méz)

színe világos, tört, áttetsző - viszonylag nehezen kristályosodik - illata enyhe, a facélia virágporát idézi - csemegemézként, önmagában fogyasztják.Világos, tört színű, áttetsző méz. Enyhe illatú, a facélia virágporát idéző ízű mézféleség. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra, ritkán töltik le önálló fajtamézként.

Solidágóméz

sötétbarna - viszonylag gyorsan kristályosodik - illata erős, íze rendkívül zamatos, fűszeres - önmagában fogyasztandó desszertméz, emellett jól használható italok ízesítésére is.

Cseresznyeméz

A gyümölcsméz többféle, nagyjából egy időszakban (tavasszal) virágzó gyümölcsfáról származó nektárokból készül. Barnás színű, sötét árnyalatú méz. Jellegzetes kesernyés barackmag ízzel bír. Közepes kristályosodási hajlamú. Ritkán, kis mennyiségben terem, csemege méznek számít. Fogyasztása önmagában ajánlott.